Habos vajkrém fondant alá
Végre megvagy!
Ezt keresem, mióta az első tortámat elkészítettem. Merthogy adva van az a bizonyos fondant bevonat, ami alá nem mindegy, milyen krémet teszel. Egyrészt mert nagyon simának kell lennie, másrészt meg, mert a fondant érzékeny jószág, ezzel-azzal reakcióba lép, és szépen kifolydogál alóla ez és az...
Emiatt a tortát a betöltés után egy vajkrémmel kell mintegy lezárni, amire remekül felhelyezhető a fondant, és ami elzárja az esetlegesen galibát okozó egyéb krémtől.
Ez volt az a bizonyos hagyományos vajas krém (1 rész vaj, egy rész porcukor jól kihabosítva). Csakhogy ezt a tömör gyönyört velem együtt nem sokan szeretik, és bár csak egy nagyjából fél centis sávban ölelte körül a tortát, sokszor volt kipiszkálás itthon is, és hallomásból tudom, másoknál is.
Most megvan végre az a vajkrém, ami nemcsak elviselhető, de egyenesen finom is!
Hozzávalók:
2 tojásfehérje
15 dekagramm porcukor
egy kocka Rama margarin (25 dekagramm)
vaníliás vaj aroma
15 dekagramm porcukor
egy kocka Rama margarin (25 dekagramm)
vaníliás vaj aroma
Elkészítés:
A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett keményre verjük, ami legalább 5-6 perc. Hasonlít a művelet a habcsók készítéséhez, de annyira masszívra nem vertem fel. Ezután addig verjük tovább, míg ki nem hűl. Ezt én a forgótálas mixerre bíztam. Ha kihűlt, hozzá adagoljuk a margarint (vagy természetesen ízlés szerint vajat), és egy gyönyörű, habos, fehér krémmé verjük. Ízesítésre én a képen látható, a Lidl-ben kapható aromákat használom, jelen esetben a Butter-vanille fantázianevűt, amitől isteni finom lesz!
A krém annyira könnyed és finom, hogy akár töltésre is használhatjuk, akár gyümölcspéppel, csokival, stb.
A receptet Gabriellánál találtam.
Kedves Hudi!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy ezt a vajkrémet egy nappal a felhasználás előtt is el lehet készíteni?Másnap is úgy fog viselkedni a fondant-al?
Köszi a kérdést!
VálaszTörlésSajnos választ nem tudok rá adni, mivel én azonnal felhasználtam, amikor eddig ilyet készítettem, de érdemes volna kipróbálni! Ha lesz tapasztalatod erről, kérlek oszd meg velünk!
Köszi!
Kedves Hudi!
VálaszTörlésSzeretek fondant tortákat készíteni a családom örömére. Kipróbáltam több krémet is a fondant alá de valahogy egyik sem volt az igazi. Nemrég találtam meg a "Végre megvagy!"krémet. Csak gratulálni tudok hozzá, nagyon szuper! Köszönjük! Zsóka!
Kedves Zsóka!
TörlésÖrülök! Hol lehet megnézni a te tortáidat?
Kedves Hudi!
TörlésA tortákat a telefonommal fényképezem le, csak ott láthatók.Sajnos nem nagyon értek az internethez, de szeretek böngészni a tortáknál és kipróbálni a receptet.
További szép napot! Zsóka.
Én még fagyasztom is! Szuper krém!
TörlésKedves Hudi. Hétvégén lego tortát csinálok és ezt a receptet szeretném használni a fondant alá. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire lesz masszív ez a krém. Fontos lenne, hogy a torta szögletes legyen ne gömbölyded. A sima vajkrém annyira megszilárdul hogy nagyon jól tart de az íze nem túl jó. Köszi a választ.
VálaszTörlésKedves Edit!
TörlésA krém szépen tart, burkolt tortákhoz használtam én is, bár be kell valljam, a kezdeti lelkesedés után hamar visszatértem a simához, annyi munka van egy tortánál, hogy erre már sokszor nincs energiám. Én a helyedben megcsinálnám most, a hűtőben eláll, egy átkeveréssel újra használhatod, és akkor meglátod, hogy jó lesz-e erre a célra, ha nem, lefagyasztod, és később felhasználod.
Kedves Hudi. Nagyon hálás vagyok a gyors válaszért. Lehet hogy megcsinálom előbb....még meglátom.Te hogy csinálod a sima vajkrémet? Mert nekem valahogy olyan kemény mindig gogy alig tudom megkenni a tortát vele. Nem habosodik a vaj.:(
VálaszTörlésElőször is, margarinból...Ha többször sütsz, ajánlok egy "ipari" krémmargarint, amiből nagyon szép vajkrémet tudsz keverni, olcsóbb, szebb, finomabb, mint a Rama. A neve Westfalia krémmargarin.Ha boltiból, akkor csak a Rama jöhet nálam szóba. Egy rész margarin, egy rész porcukor az arány. Én kicsit mikróban meglágyítom a margarint, sőt, amikor torta külső bevonására használom, akár folyósra is! Sokáig kell verni robotgéppel, 8-10 percig. Így egy nagyon lágy krémet kapok, amivel remekül lehet a burkolat alá alapozni.
TörlésKedves Hudi. Nagyon köszönöm a segítséget. :-)
VálaszTörlésNagyon szívesen, majd írd meg, hogy sikerült!!
TörlésKedves Hudi.
VálaszTörlésEgy kérdésem lenne hozzád.Egy 3 szintes tortát kell bevonnom fondantal a kérdésem az lenne ha megcsinálom ezt a bevonót hozzá akkor ki kell hűteni mielőtt ráteszem a bevonót!
Szia, igen, bármilyen tortát csinálsz, legyen az szimpla, vagy több emeletes, a burkolást akkor tudod legszebben megcsinálni, ha masszív, szépen eldolgozott alapra/vajkrémre burkolsz. magát a bevonót teheted langyosan is a tortára előtte, szebben el is tudod dolgozni.
Törlésaz kimaradt, hogy aztán a vajkrémmel mindenképp hűteni a fondant előtt!
VálaszTörlésKedves Hudi!
VálaszTörlésA vanilia aromából, hány ampullát használsz fel?
Köszi a kérdést! Sajnos semennyit, mivel ezt már sehol nem lehet kapni a környezetemben :( Ha te még tudsz hozzá lelőhelyet, kérlek szólj!
TörlésÉn Németországban élek és itt lehet kapni.Kérlek írd meg mennyit tettél régen bele,mert holnap reggel sütném a tortát.Kösznöm!
Törléskb fél ampullányit
VálaszTörlésHudi
Szia! Hideg vajat kell adagolni hozzá vagy szobahőmérsékletűt? Ha hideg akkor nem lesznek benne vaj darabok?Ha meg meleg vagy langyos akkor nem fog kicsapódni? Köszönöm a válaszod! Anna
VálaszTörlésKöszi a kérdést! Mint minden vajat/margarint tartalmazó krémnél, itt is fontos szabály, hogy az összetevők AZONOS HŐMÉRSÉKLETűek, leginkább szobahőmérsékletűek legyenek, ekkor elkerülhető a kicsapódás, és a darabos, szemcsés állag.
TörlésKöszönöm a gyors valaszod! ☺
TörlésSzia.Erdekelne hogy az általad megadot lidl-s vaj aromaból mennyit raksz bele?
VálaszTörlésszia, most vettem észre a kérdésedet, de korábban már megválaszoltam épp ezt valakinek, sajnos ez az aroma megszűnt, és sehol nem találok olyat, ami kiválthatná :(
Törlésa receptböl kimardat a vaj v margarin mennyisege...(porcukorral..azonos aranyt talaltam a komentekben)
VálaszTörlésjavítom, köszi, egy kocka Rama...nekem ez nyilvánvaló mennyiség volt :)
Törlésszia, a hétvégén készítettem az első burkolt tortámat, és a marcipánburkolat alá készítettem el a te vajkrémedet. Isteni finom lett, ellentétben a sima vajkrémmel, amit ugyan elkészítettem először, de nem mertem a tortára kenni, mert az bűn rossz. Még egyszer is köszi ezt a fincsi vajkrém receptet Ibolya
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy megírtad, és hogy tudtam segíteni!!!!
TörlésMég sok-sok szép tortát neked is!
szia ha westfalia krémmargarint használnék akkor is ez a recept?ugyan annyi a tojásfehérje és a cukor?
VálaszTörlésKedves Hudi!
VálaszTörlésKérdésem ha a tortara cukorlap kepet rakok alá ganacheval kenem mivel díszíthetem a keretet és a szélét? Elöre is köszi a választ
Szia, a nyers tojásfehérje nem veszélyes? Es meddig áll igy el a torta?
VálaszTörlésSzia!
TörlésA tojásfehérje a gőz felett megkapja azt a hőkezelést, ami miatt már nem nyers, szerintem a tortában ez a legtovább eltartható alkotóelem. Gondolj például egy habkarikára, amit hónapokig ehetsz.
Szia!
VálaszTörlésLenne egy olyan kérdésem, hogy lehet a krémbe kakaó port is tenni? Nagyon szimpatikus a recepted és szeretném a kisfiam születésnapi tortájához használni, mint bevonó a fondant alá. Maga a torta krémjét is kakósan szeretném elkészíteni. Köszönöm, ha válaszolsz🙂! Klaudia
Szia, nem próbáltam, így nem tudom. De szerintem simán!
TörlésKöszönöm szépen! További szép estét kívánok 🤗
TörlésKedves Hudi!
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne, hogy ez a krém használható-e cukorlapra nyomtatott kép mellé/rá díszítésnek? Tartok tőle, hogy esetleg "megolvad" a fotó. Eddig fondant díszítéssel szegélyeztem a képeket, de szebb lenne krémmel.
Kedves Hudi! Többegyére próbálkozom és nem tudom mit ronthatok el! Mitől csapódik ki a margarin??? Gyönyörű kemény a tojáshabom elkezdem adagolni a margarint bele amikor kb feléhez érek szétválik az egész! Több recepttel próbáltam és mindig ugyanaz lesz
VálaszTörlésÉn is ki probáltam, és nagyon jó lett.🤗
VálaszTörlésKöszi, hogy megosztottad a tapasztalatodat, és örülök, hogy tetszett!
Törlés