Pipacs cukormasszából

Egy hamarosan készülő tortámra készítettem el előre a pipacsokat, hogy velük már ne kelljen bajlódnom, ha a tortával dolgozom.
Cukorvirágmasszát készítettem (recept a lap alján), ebből nagyon vékony szirmokat lehet nyújtani, ez a szinte súlytalanul lebegő pipacsszirmok készítésénél nagyon fontos.
A pipacs elkészítéséhez a virágdróton kívül minden eszköz fellelhető egy átlagos konyhában, nem kell rögtön kiszúrókért, erezőkért, és hasonló nyalánkságokért szaladni.
(A fotóim változatlanul csapnivalóak, de itt talán ez annyira nem zavaró.)

Nézzük hát lépésről lépésre a készítés menetét:

Zöld virágmasszából a meghajlított drótra csepp alakokat gyúrunk, félretesszük. Nem baj, ha a tetején kikandikál a drót, mindjárt eltakarjuk!

 Kis gömböket gyúrunk, ellapítjuk, enyhén vizes ecsettel a gömböcskékre ragasztjuk, majd kés segítségével a mákgubóhoz hasonlóra alakítjuk, csíkokat nyomkodunk bele.
Ez a massza gyorsan szárad, a várakozó gömböcskék egy pohár alatt pihennek!
Zöld ételfestékkel árnyaljuk

Pohár segítségével köröket szaggatunk, egy késsel négy részre bevagdossuk, majd széleit fodrozzuk. 
Én itt speckó eszközt használtam, de egy ecset vége is kiválóan megfelel a célra!

Közepét megfestjük.







 A szirmokat a gubó köré hajtjuk, rendezgetjük.
Tojástartóban hagyjuk száradni, itt még tudjuk alakítgatni, rendezgetni, szépítgetni a szirmokat.
Száradás után egy kis piros árnyalás.
Vatelinnel bélelt dobozban várakoznak a bevetésre.









A cukorvirágmassza receptje:

Hozzávalók:
-1 tojásfehérje
-3 teáskanál cmc por (tortás boltokból, netről beszerezhető)
-1 teáskanál vaj
-20-30 deka porcukor

Az elkészítés menete:
- a tojásfehérjét 10 másodpercig a robotgép legnagyobb fokozatán felverjük
- alacsony fokozaton hozzáadunk 20 deka porcukrot
- nagy fokozaton 2 percig verjük
- alacsony fokozaton  5 másodpercig verve hozzáadjuk a cmc port
- nagy fokozaton pár másodperc alatt összedolgozzuk

A kész masszát a megmaradt cukorra öntjük, és a vajjal (leginkább a kezünket kenve vele) kigyúrjuk.
Annyi porcukrot adjunk hozzá, hogy egy a rágógumihoz hasonló állagú, nem ragacsos massza legyen az eredmény.
Alaposan bezacskózva 24 órára a hűtőbe tesszük, ezután lehet vele dolgozni.
Színezéshez por, vagy zselé állagú festéket használjunk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések