Hógömbös torta

Természetesen a másodikat választottam.
Mint mindig, ha új technikával próbálkozom,most is napokig bújtam az internetet, leírásokat olvastam, videókat néztem, csak ezután álltam neki.
Az alábbiakban a zselébuborék elkészítésének menetét a saját tapasztalataim alapján osztom meg.
Zselatin gömbök készítése ehető hógömbhöz
6-10 lapzselatin, hideg víz
lufik, hurkapálcika, olaj, hungarocell tábla, vagy poharak

Elkészítés:
Fújjuk fel a lufikat akkorára, amekkora gömböket készíteni szeretnénk. Kössük el jó szorosan, és rögzítsük a hurkapálcikához, úgy, hogy felfelé megálljanak.
Száríthatjuk poháron is, ez esetben a lufikba felfújás előtt tegyünk egy kevés vizet, ez rögzíti majd őket, és nem fognak eldőlni. De bármilyen rögtönzött megoldás megteszi, én egy hungarocell lapot bevágtam, és belehúztam a lufikat.
Töltsünk meg egy tálat hideg vízzel, majd adjuk hozzá egyenként, gondosan elválasztva a zselatinlapokat. Hagyjuk kb 10 percig a vízben.
Ha a lapok megpuhultak, óvatosan nyomkodjuk ki, tegyük egy kis lábasba, egy-másfél evőkanál vízzel.
Alacsony tűzön óvatosan melegítsük fel, de csak annyira, hogy a zselatin szépen felolvadjon, de ne legyen nagyon meleg. Ha túl meleg volna, hagyjuk kihűlni, épp annyira, hogy még folyékony legyen, de már inkább langyos.
Egy kevés olajat dörzsöljünk el a kezünkben, és finoman kenjük át vele a lufikat. Dörzsöljük bele, a lufik beszívják, így a jó. Ha fényes marad a felület, a zselatin lepereg róla.
Száríthatjuk poháron is, ez esetben a lufikba felfújás előtt tegyünk egy kevés vizet, ez rögzíti majd őket, és nem fognak eldőlni. De bármilyen rögtönzött megoldás megteszi, én egy hungarocell lapot bevágtam, és belehúztam a lufikat.
Töltsünk meg egy tálat hideg vízzel, majd adjuk hozzá egyenként, gondosan elválasztva a zselatinlapokat. Hagyjuk kb 10 percig a vízben.

Alacsony tűzön óvatosan melegítsük fel, de csak annyira, hogy a zselatin szépen felolvadjon, de ne legyen nagyon meleg. Ha túl meleg volna, hagyjuk kihűlni, épp annyira, hogy még folyékony legyen, de már inkább langyos.
Egy kevés olajat dörzsöljünk el a kezünkben, és finoman kenjük át vele a lufikat. Dörzsöljük bele, a lufik beszívják, így a jó. Ha fényes marad a felület, a zselatin lepereg róla.
Én kipróbáltam bekenés nélkül is, így is elvált a gömb a lufitól, bár ez kissé ijesztőbb módon, először az egész gömb összegyűrődött a lufival, de hagytam, és lassan visszaigazodott. Ha kell, kézzel belenyúlhatunk, és segíthetünk kialakítani a szép gömb formát.
A felolvadt zselatint tegyük keskeny edénybe, amibe ha belemártjuk a lufikat, akkor elég magasra felnyomjuk vele a híg zselatint, és mindenhol éri majd.
Mártsuk meg a lufikat. A mártás után kicsit hagyjuk lefolyni, és ha már nem csepeg, akkor felfordítjuk, és a pohárra, vagy a hungarocell lapon rögzítjük.
Kb. 10 perc múlva, amikor a gömbök már nem ragacsos tapintásúak, újra megmártjuk őket.
A felolvadt zselatint tegyük keskeny edénybe, amibe ha belemártjuk a lufikat, akkor elég magasra felnyomjuk vele a híg zselatint, és mindenhol éri majd.

Kb. 10 perc múlva, amikor a gömbök már nem ragacsos tapintásúak, újra megmártjuk őket.
Van, aki a második mártást kihagyja, ezt egyénileg ki kell tapasztalni. Én most a hógömbnél csak egyszer mártottam, azt szerettem volna, ha minél áttetszőbb lesz.
Ha többet gyártunk, és a zselatinunk közben meg-megköt, ilyenkor kicsit melegítsünk rajta, hogy újra folyóssá váljon. 24 óráig szárítsuk szoba hőmérsékleten. Ha nincs türelmünk kivárni ezt a száradási időt, egy kis ventilátorral felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kibökjük a lufit, és hagyjuk, hogy elváljon a gömbről. Van, hogy ez hosszabb ideig is eltart, türelem, végül mindenhol elválik majd!
A gömbök alját ollóval a kívánt méretre, illetve egyenesre vágjuk.
Légmentesen záródó edényben, szoba hőmérsékleten a gömbök korlátlan ideig tárolhatóak.
Ugyanezzel az eljárással készíthetünk kis gömböket is, tortadísznek, ilyenkor többször, akár négyszer is bemártjuk a gömböket, színezhetjük, csillámport adhatunk a zselatinhoz. Illetve a még ragacsos gömböt csillámporba forgathatjuk
A kis gömbök szárítására egy tojástartó a legmegfelelőbb.
Ha nem lapzselatinnal, hanem zselatinporral dolgozunk, akkor 2 rész víz 1 rész zselatin az arány, ez azonban homályosabb végeredményt ad, tehát inkább a kisebb, színezett golyókhoz javasolt.
A maradék felolvasztott, színezett/csillámozott zselatint egy spatula segítségével kenjük el vékonyan egy enyhén megolajozott
sütőpapíron. Szép vékony ropogós hártyát kapunk. Ezt véletlenszerűre tördelt darabokban a tortára helyezhetjük a gömbök közé, konfettit gyárthatunk belőle, formákra vághatjuk.
A nagy, vékony gömbök állaga, kinézete olyan, mint a celofán, vagy befőző lapoké. Gyűrhető, nem törik, ám vékony, tehát nem árt azért óvatosan bánni vele.
Ha többet gyártunk, és a zselatinunk közben meg-megköt, ilyenkor kicsit melegítsünk rajta, hogy újra folyóssá váljon. 24 óráig szárítsuk szoba hőmérsékleten. Ha nincs türelmünk kivárni ezt a száradási időt, egy kis ventilátorral felgyorsíthatjuk a folyamatot.
![]() | |
Forrás: internet |
A gömbök alját ollóval a kívánt méretre, illetve egyenesre vágjuk.
Légmentesen záródó edényben, szoba hőmérsékleten a gömbök korlátlan ideig tárolhatóak.
Ugyanezzel az eljárással készíthetünk kis gömböket is, tortadísznek, ilyenkor többször, akár négyszer is bemártjuk a gömböket, színezhetjük, csillámport adhatunk a zselatinhoz. Illetve a még ragacsos gömböt csillámporba forgathatjuk
A kis gömbök szárítására egy tojástartó a legmegfelelőbb.
Ha nem lapzselatinnal, hanem zselatinporral dolgozunk, akkor 2 rész víz 1 rész zselatin az arány, ez azonban homályosabb végeredményt ad, tehát inkább a kisebb, színezett golyókhoz javasolt.
A maradék felolvasztott, színezett/csillámozott zselatint egy spatula segítségével kenjük el vékonyan egy enyhén megolajozott
A nagy, vékony gömbök állaga, kinézete olyan, mint a celofán, vagy befőző lapoké. Gyűrhető, nem törik, ám vékony, tehát nem árt azért óvatosan bánni vele.
Szia. Én elkészítettem a leírás alapján, de mikor lejőtt a lufiról akkor összeesett nem maradt meg a forma. Mitől nem esik össze? Andi
VálaszTörlésSzeretném kérdezni hogy tejszinhabra is tehető a gömb ? Köszönöm ❤️
VálaszTörlés