Receptesdi - epres fehércsoki torta
(Vigyázat! Függőséget okoz!)
Szerintem minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az eper a világ egyik legcsodálatosabb "találmánya".
Egyetlen aprócska baj van vele, hogy az év elég rövid szakasza, amikor frissen, és igazán finom állapotában be tudjuk szerezni.
Aki tortákban gondolkodik és létezik, annak alapvető igénye, hogy a repertoárjába epres torta is kerüljön.
Mégpedig valami olyan receptet kell a fentiekből kiindulva kitalálni, amit a fagyasztóból elővett eperből is elkészíthetünk.
Így született meg a következő torta receptem.
Két díszítéssel mutatom, a fondant virágokkal légies, az étcsokiból készült szívek pedig kellemesen oldhatják a krém édességét.
A krém jól tart, kerülhet a tortára fondant burkolat is, ez esetben fele mennyiségű fehér krémet készítsünk, és a fondant alá vajas krémmel kenjük körbe a tortát!
A fehércsokis krémet egy kevés reszelt citromhéjjal pikánsabbá tehetjük!
Szerintem minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az eper a világ egyik legcsodálatosabb "találmánya".
Egyetlen aprócska baj van vele, hogy az év elég rövid szakasza, amikor frissen, és igazán finom állapotában be tudjuk szerezni.
Aki tortákban gondolkodik és létezik, annak alapvető igénye, hogy a repertoárjába epres torta is kerüljön.
Mégpedig valami olyan receptet kell a fentiekből kiindulva kitalálni, amit a fagyasztóból elővett eperből is elkészíthetünk.
Így született meg a következő torta receptem.
Hozzávalók:
- kör alakú piskóta (25 cm átmérőjű), 3-4 részre vágva
- 1 liter növényi habalap (Hulala stb.)
- 500 gramm eper (fagyasztottat használok)
- 1 csomag pudingpor (tejszínes vagy vaníliás)
- ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A habot elkezdjük egy edényben melegíteni, közben hozzáadjuk a feltördelt csokit.
Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, és jó, ha egy éjszakát ott is tölt!
A fagyott epret ízlés szerint cukorral meghintjük (el is hagyható, a csokis cucc úgyis rém édes lesz!), és felengedtetjük.
Szétnyomkodjuk, vagy szétturmixoljuk, és a pudingporral sűrű masszává főzzük. Kihűtjük.
A hűtőből elővett fehércsokis krémet kemény habbá verjük(türelem, össze fog állni!).
A lapokat megkenjük az epres masszával, majd a fehércsokis krémmel.
A fenti módon betöltjük a tortát, a maradék krémet habzsákba töltjük, és kívülről körbedíszítjük vele a tortát.
Eközben, és ez után is csak a képzeletünk szabhat határt a végső külalaknak!
Két díszítéssel mutatom, a fondant virágokkal légies, az étcsokiból készült szívek pedig kellemesen oldhatják a krém édességét.
A krém jól tart, kerülhet a tortára fondant burkolat is, ez esetben fele mennyiségű fehér krémet készítsünk, és a fondant alá vajas krémmel kenjük körbe a tortát!
A szíveket zsírpapírra rajzoljuk, vékony hegyű kinyomózsákból, olvasztott csokival, dermedés után mehet a tortára!
Mivel a torta összes alkotóelemére többet-kevesebbet várni kell, készítsük el előző este a piskótát, és mindkét krémet, másnap már csak az összeállítással, és a díszítéssel kell foglalkoznunk!
A fehércsokis krémet egy kevés reszelt citromhéjjal pikánsabbá tehetjük!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése