Citromtorta - receptesdi

Paárom anyukájának az egyik legfinomabb sütije a képen látható citromos szelet, bárki megmondhatja, aki már kóstolta!
Mikor először merült fel, hogy citromos tortát kellene sütnöm, csakis ez alapján akartam elindulni!
Könnyű, sárga piskóta, és mennyei citromos krém, természetesen nem aromával, hanem valódi citrommal.
A recepten egy nagyon minimálisat változtattam, kicsit több liszt kerül a főzött krémbe, hogy a fondant burkolást elbírja, valamint a tortalapot is az én jól bevált piskótámmal készítem, citromlével, és reszelt citromhéjjal kiegészítve
És van még egy kis extra turbó, majd a recept végén elárulom!

Piskóta:
8 tojás
16 deka cukor
20 deka liszt
1 citrom leve, és reszelt héja

A tojásokat a cukorral jó habosra verem, majd belecsurgatom a citrom levét, hozzáadom a reszelt citromhéjat, majd a lisztet. 160 fokon 45-50 percig sütöm. Ha kihűlt 3 részre vágom. 

Krém:
6 tojás
30 deka cukor
2 citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál liszt
40 deka vaj/margarin

A fentieket a vaj kivételével összekeverem, és sűrű krémmé főzöm. Az eredeti recept gőz felett habüstben javasolja, hisz vigyázni kell, nehogy a tojást összekapja a hő, nem rántottát szeretnénk készíteni! Én lazán összefőzöm fazékban a tűzhelyen, kis lángon, nagyon alaposan, folytonosan keverve. Még soha nem volt belőle gond.
Ha langyosra hűlt, hozzáadom a margarint, és kihűlésig keverem (időnként megkeverem).

És az extra:
Amikor a krém teljesen hideg már, hozzáadok egy kis doboz 200 vagy 250 ml keményre vert növényi cukrászhabot (Hulala és társai). A krém enélkül is elsőosztályú, de így még....

A tortát betöltöm, ha fondant kerül rá, akkor legalább két órát, de inkább egy éjszakát álljon  a hűtőben!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések