Receptesdi - fondant
Ma "ipari" mennyiségű fondant begyúrását terveztem, és elhatároztam, végre kiméregetem a pontos mennyiségeket akkor, ha mondjuk egy teljes zacskó zselatinnal szeretnék dolgozni.
Merthogy adva van a Kiskukta-féle fondant recept, mindenki azt használja, nagyon tuti, bevált, csak ha mondjuk 2 adagot készítettem, nem nagyon szórakoztatott a tizenkét kanál víz és társai kimeregetése...

Az első, és legfontosabb, a hozzávalók kérdése.



Nagyon jól beváltak nekem a Lidl-ben kapható kis üvegcsés aromák, nagyon kevéssel intenzív ízeket kapunk. Egy fájdalmam, csak összecsomagolva kapható, minden ízből van benne, és természetesen a legkedveltebbekből a legkevesebb...
Ha beszereztük a tuti hozzávalókat, kezdődjék a munka.
A zselatint és a vizet összekeverjük, gőz fölött összeolvasztjuk. Ne forraljuk, vagy melegítsük túl, épp csak fel kell oldódnia. Hozzáadjuk a zsiradékot, és a mézet, és kevergetve ezeket is hozzáolvasztjuk. Ha kész, ráöntjük a porcukorra, és jól elkeverjük.
Ha ilyenkor színezzük, kisebb munkával érhetünk el szép egyenletes színt.
Nem gyúrom túl keményre, mert álláséban keményedik még, s irány a kis dobozkám, amiben a konyhában tartom. Nem kell hűteni, hetekig eltartható. A hűtőben úgy bekeményedik, ember legyen a talpán, aki átgyúrja!
Legalább egy nappal előtte készítsük el, így tudunk majd vele szépen dolgozni.
Használat előtt átgyúrjuk, ilyenkor lehet még hozzáadni cukrot, ha túl lágynak találnánk.
Mindig jó erősen nyúljunk bele a zsiradékba gyúráskor, akkor nem fog a kezünkre tapadni, és egyáltalán nem árt meg neki.
Ha figurákat szeretnénk készíteni, akkor sokkal keményebb masszára van szükségünk, és ilyenkor adjunk hozzá a porcukor mellett keményítőt is.
Nyújtani keményítőn tudjuk.
Végezetül a recept a nagy mennyiséghez:
- 1 zacskó zselatin
- 180 ml folyadék - alapvetően víz, de a színezék és aroma is ehhez számoódik
- 4-5 evőkanál zsiradék (vaj, margarin, étolaj tetszőlegesen)
- 4 evőkanál méz
- kb. 4 zacskó porcukor, amennyit felvesz
Megjegyzések
Megjegyzés küldése